Anna Garbayo presenta un treball de recerca sobre cremades - Batxillerat Granés - Escola especialitzada en BatxilleratBatxillerat Granés – Escola especialitzada en Batxillerat

Anna Garbayo presenta un treball de recerca sobre cremades

Aquests dies en què alguns dels nostres alumnes de segon de batxillerat han fet ja les presentacions dels seus Treballs de Recerca, hem recollit alguns d’ells per explicar-vos-els en aquest blog.

En aquesta ocasió, hem parlat amb l’Anna Garbayo perquè ens expliqui el seu treball, titulat Estudi dels efectes físics, químics i psicosocials de les cremades cutànies i dirigit per la nostra professora Dora Sánchez. L’Anna té clar que, un cop finalitzat el batxillerat, voldrà estudiar Infermeria a la Universitat Ramon Llull per a després, potser, passar a cursar Medicina.

-Com va sorgir la idea de fer aquest treball?

Els meus pares són metges i m’interessava estudiar la part més psicològica i social de les cremades i veure si després es pot assolir una vida més o menys normal.

-I quin va ser el procediment per a elaborar-lo?

Primer de tot vaig buscar a internet per recollir una mica d’informació sobre el tema. Després, també vaig parlar amb el Doctor Collado Delfa, especialista en Cirurgia Plàstica de la Vall d’Hebrón i també vaig voler compartir opinions amb tres pacients que havien patit cremades tèrmiques greus de l’Associació d’Afectats per Cremades de Catalunya, Kreamics. Per últim, vaig llegir el llibre de la Marta Allué, “Perder la piel”, que em va ajudar molt a entendre la part més psicològica de les cremades a través de la seva experiència, ja que ella va patir un accident de cotxe que li va provocar cremades al 80% del seu cos.

Anna Garbayo presenta un Treball de Recerca sobre Cremades

-Quins tipus de cremades podem trobar?

Les tèrmiques, provocades pels rajos ultraviolats, les elèctriques, les provocades per congelacions i les químiques.

-Què és el que més t’ha sobtat de l’estudi?

La part més psicològica. He parlat amb la gent i m’he adonat que no és un fet traumàtic per a elles. M’ha agradat molt poder aproximar-me a la gent amb aquest treball i estic contenta que l’associació Kreamics l’hagi publicat a la seva web. 

-I què és el que més t’ha costat?

Les imatges de les cremades, veure-les i recopilar-les. 

-Com vas treballar les diferents parts de l’estudi?

La part teòrica del treball me la va facilitar el Doctor Collado i també a partir de tota la documentació que he trobat per internet sobre el tema. La part psicològica l’he hagut de treballar una mica més, contactant amb els testimonis que comentava abans. També he fet una maqueta de la pell amb fang, amb un desglossat per capes, i he realitzat una pràctica de la intervenció quirúrgica d’una cremada amb pell de porc.

Anna Garbayo presenta un treball de recerca sobre cremades

-Què et va quedar pendent?

M’hauria agradat poder parlar amb algun pacient que hagués patit alguna cremada provocada (per alguna altra persona), ja que no tenia cap testimoni d’aquest tipus. Tampoc he pogut veure com es cura una cremada en un hospital i, per incompatibilitat d’horaris, tampoc he pogut parlar amb cap responsable de Bombers.

-A quines conclusions arribes amb aquest treball?

El que expliquen els afectats és que mai acaben de recuperar-se, que s’han d’anar fent operacions constantment i que la societat no els acaba d’acceptar bé als cremats i la gent a vegades els insulta. És una adaptació molt dura la dels cremats, però sobretot socialment, ja que són tractats com si tinguessin una discapacitat.

 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Top