CAT | ES

Construcció d’un violí elèctric, per Joana Gumí

Aquests dies molts de vosaltres esteu acabant de treballar en la memòria del vostre Treball de Recerca i avui, al nostre blog, volem recordar alguns dels treballs que es van presentar durant el curs passat.

La construcció d’un nou model de violí elèctric va ser el projecte portat a terme per la nostra exalumna Joana Gumí l’any passat en el seu Treball de Recerca de Batxillerat. L’objectiu de la Joana amb aquest treball va ser el d’ampliar les seves possibilitats expressives i de comunicació musical a través de la creació d’un nou instrument, un violí elèctric, i conèixer també les diferències entre el seu violí tradicional i aquest. Vam parlar amb ella perquè ens expliqués una mica aquest complet treball que va contemplar, a més de la construcció del violí, l’enregistrament d’un CD amb temes propis amb aquest instrument.

DSC_1020 edit

Per tal de poder fer el violí elèctric vaig anar al taller d’en Jaume Albors, un Luthier amic de la família, que em va ajudar des del primer moment“, explica la Joana. “Vaig anar al seu taller, on vaig dur a terme el procés de construcció, i vaig anar fent fotografies i escrivint tot allò que fèiem per poder-ho documentar al treball. Paral·lelament, a casa, preparava tot el tema de les partitures (component, arranjant i escrivint tot el que hauria de tocar cada músic)”, segueix la Joana.

P2190033

Un cop finalitzat aquest treball, la Joana va contactar amb cadascun dels músics a qui va enviar les partitures i van acordar el dia de gravació a l’estudi. “No només vaig anar-hi a tocar, sinó que també vaig aprendre com era el funcionament a l’hora d’enregistrar (quins músics havien de gravar primer, com s’ajuntaven les veus, etc.) Un cop ho vàrem tenir tot gravat i mesclat vam enviar la maqueta per fer-ne les còpies, juntament amb un disseny gràfic del CD que prèviament vaig fer amb l’ajuda de la meva tieta que és dissenyadora.” Després de deixar-ho tot escrit en el treball, a la Joana només li faltava esperar les còpies del CD, titulat GR i que podeu veure en imatges aquí:

TR Joana Gumí: la construcció d'un violí elèctric

GR és una gran ruta amb violí, saxo, contrabaix, guitarra, acordió, bateria i violoncel. En aquest CD, la Joana va comptar amb la col·laboració de músics molt apreciats per a ella. “Josep Valldeneu, un jove saxofonista al qui idolatro molt, ja que toca a un dels meus grups de música pop preferit (Les oques grasses), el Quico Pugès i Martín Melendez, dos dels millors violoncel·listes  que conec, en Marçal Bancells, guitarrista i un vell amic que té molt ritme i toca molt bé, el Boris Pi a la bateria i a les taules de so i qui va enregistrar el CD també“, comenta. La seva família també va participar en aquest projecte de Treball de Recerca tan ambiciós de la Joana. “Albert Gumí, el meu pare, amb la guitarra i veus, Queralt Roca, la meva mare, amb l’acordió, i Blai Gumí, el meu germà, al contrabaix, tampoc hi podien faltar“, afegeix la nostra exalumna.

TR Joana Gumí: construcció d'un violí elèctric

Sobre les conclusions a què va arribar amb aquest Treball de recerca, la Joana comenta que van ser diverses: “M’ha sorprès que el violí elèctric és un instrument totalment diferent del violí tradicional (el so que projecta, el pes…) i també he vist que l’organització a l’hora de liderar una gravació és molt important“, afirma. “Però sobretot he pogut veure que no només és important l’aptitud a l’hora de fer projectes, sinó que l’actitud és el que fa que aquests siguin màgics o no“, conclou la Joana.

TR Joana Gumí: construcció d'un violí elèctric

Per fer aquest treball, la Joana confessa que va dedicar un gran nombre d’hores, des de la primera visita al taller d’en Jaume Albors fins a l’últim dia de gravació, però se sent satisfeta perquè l’ambient que ha trobat ha estat, segons ella, “magnífic”. “Quan ets feliç treballant no tens la sensació de fer-ho. Un any enrere estava una mica espantada en sentir que joves es queixaven del que comportava fer un Treball de Recerca i un cop l’he fet penso que ha estat una de les experiències més gratificants que últimament he viscut!”, sentencia.

En aquest vídeo podeu veure un moment de la presentació del seu TR a l’escola.

A més, el treball de la Joana ha estat presentat als Premis Recerca Jove 2016 que atorga la Generalitat de Catalunya per fomentar la creativitat científica i l’esperit de recerca en qualsevol dels àmbits del coneixement. Ben aviat coneixerem si ha estat una de les guanyadores, però des de Granés Batxillerat la volem felicitar sens dubte pel seu magnífic treball.

Enhorabona Joana i molta sort!

Comment

Top