“El Grau en Global Studies combina les Ciències Socials amb les Humanitats”

Entrevista a Teresa Segura-Garcia, investigadora postdoctoral al Departament d’Humanitats (UPF), sobre el Grau en Global Studies:

Quines àrees tenen major protagonisme en el pla d’estudis d’aquest grau?

El Grau en Global Studies combina assignatures de cinc disciplines diferents: les ciències polítiques, la comunicació, el dret, l’economia i la història. El Departament d’Humanitats de la Pompeu va ser pioner en la creació d’un grau innovador i interdisciplinari com és el Grau en Humanitats. El Grau en Global Studies suposa un altre pas en la mateixa direcció, que en aquest cas combina les Ciències Socials amb les Humanitats. L’objectiu és formar un nou tipus de professional que fins ara les universitats no han sabut crear: un graduat capaç d’analitzar i resoldre desafiaments profunds que no es poden abordar ni des d’una sola disciplina ni des de perspectives merament locals, regionals o nacionals. És a dir, reptes globals com les migracions, la guerra i violència, les desigualats econòmiques, racials o de gènere, el canvi climàtic, les pandèmies…

Què distingeix aquest grau?

És un gran únic al nostre sistema universitari, per diversos motius. El primer és aquest enfocament global que us acabo d’explicar. En segon lloc, és un grau de tres anys que s’imparteix íntegrament en anglès. Per altra banda, l’alumnat i el professorat que el conformen són molt diversos i internacionals. Pel que fa a l’alumnat, aproximadament la meitat d’estudiants del grau són estrangers. Hem tingut alumnes de pràcticament tots els països europeus i llatinoamericans, a més dels Estats Units, Austràlia, Nova Zelanda, l’Índia, la Xina… Pel que fa al professorat, tots els docents que hi impartim classes ens hem doctorat a l’estranger i/o tenim una llarga experiència professional fora. Tot plegat genera una diversitat de maneres de fer i d’entendre el món que és molt enriquidora per l’alumnat.

Finalment, l’alumnat ha de realitzar obligatòriament una estada a l’estranger, per a la qual oferim sempre beques. L’estada ha de tenir una durada mínima d’un trimestre, però es pot ampliar a un curs acadèmic sencer. No només oferim places d’intercanvi a moltes universitats europees, sinó que tenim convenis de mobilitat que permeten al nostre alumnat fer estades a les millors universitats de països com els Estats Units, Canadà, Austràlia, Singapur, la Xina i el Japó.

A quin tipus d’estudiant es dirigeix aquest grau?

A una estudiant amb una enorme curiositat per entendre el món en què vivim a través de les Ciències Socials i les Humanitats. A una estudiant que no només estigui disposada a analitzar els reptes globals actuals, sinó que vulgui jugar un paper actiu en resoldre’ls després de graduar-se, ja sigui treballant en institucions públiques o privades. En l’àmbit interpersonal, cal que aquesta estudiant tingui sensibilitat per costums i creences de cultures que poden ser molt diferents a la pròpia.

Quines perspectives laborals tenen els estudiants que es graduïin en Global Studies?

Una graduada en Global Studies podrà treballar en espais com l’administració pública (ja sigui en l’àmbit local, regional, estatal o internacional), la diplomàcia, organitzacions no governamentals dedicades a la cooperació i al desenvolupament, mitjans de comunicació, empreses multinacionals, centres de recerca, think tanks, agències mediambientals…

Tenim molts graduats que opten per especialitzar-se en un àmbit concret a través de màsters i, en alguns casos, doctorats. En aquest sentit, l’alumnat surt del grau molt ben preparat: els nostres graduats estan guanyant beques molt competitives, com les Fulbright o les beques de la Fundació “la Caixa”, per seguir-se formant a les millors universitats del món. Actualment tenim graduats en Global Studies fent màsters a Oxford, la London School of Economics, Sciences Po (París) i Georgetown (Washington), per posar només alguns exemples.

L’objectiu és formar un nou tipus de professional que fins ara les universitats no han sabut crear: un graduat capaç d’analitzar i resoldre desafiaments profunds que no es poden abordar ni des d’una sola disciplina ni des de perspectives merament locals, regionals o nacionals

Quin pes tenen les llengües en aquest grau?

Són una part fonamental de la formació del grau. Totes les assignatures són íntegrament en anglès, amb una excepció: les assignatures d’idiomes de segon. És aquí on els estudiants comencen a aprendre des de zero un idioma nou, que pot ser l’àrab, el francès, el rus o el xinès. Oferim aquests idiomes perquè són quatre de les sis llengües oficials de les Nacions Unides, un dels espais on aspirem que arribin els nostres graduats (les altres dues llengües són l’espanyol i l’anglès). Per assolir un bon nivell de l’idioma escollit, recomanen sempre que l’estada de tercer sigui a un país on es parli aquest idioma. 

Per últim, què és el que més valoren d’aquests estudis els vostres alumnes?

La possibilitat d’estudiar a la Universitat Pompeu Fabra, una universitat pública i de qualitat (i la millor de Catalunya i Espanya segons tots els rànquings internacionals). La transversalitat de les disciplines que explorem al Grau. La diversitat de nacionalitats, llengües i formes de veure el món que hi ha a l’aula. Però també la formació integral més enllà de l’aula; per exemple, a través dels viatges d’estudis que organitzem cada any. Hem visitat la frontera entre Catalunya i França per explorar l’exili i els desplaçaments forçats; Ginebra, per visitar institucions internacionals com les Nacions Unides i l’Organització Mundial de Comerç; la regió de Tànger-Tetuan al Marroc, per entendre millor processos migratoris que ens són molt propers… Sospito que, tant bon punt com puguem, estudiants i professors farem les maletes de nou (potser amb destins més llunyans encara!).

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *