El mercat il·legal dels trasplantaments

MERCAT IL.LEGAL DELS TRASPLANTAMENTS

Les alumnes de Biologia i Salut de 2n de Batxillerat han presentat el seu segon projecte de curs, que s’ha centrat en una investigació sobre el mercat il·legal dels trasplantaments.

Com exposen les mateixes alumnes, “cada any es fan 10.000 trasplantaments il·legals al món, sovint, amb tràfic d’òrgans i sense garanties sanitàries, i els especialistes alerten dels perills de salut que comporten… En el 70% dels casos hi ha complicacions i la meitat acaben causant la mort al trasplantat.”

En una primera fase del treball han estudiat la base biològica dels trasplantaments en els òrgans del ronyó, fetge, cor, pulmó i pàncrees. Les alumnes han indagat en les funcions de cadascun d’ells així com en la llista d’espera que hi ha actualment per rebre un d’aquests òrgans i els criteris d’adjudicació.

D’altra banda, en una segona fase del treball, les alumnes han aprofundit en les bases legals del model espanyol de donació d’òrgans i teixits. S’han investigat les normes legals generals relatives a la donació i trasplantament  d’òrgans i teixits, així com les relacionades amb els drets dels pacients.


Mercat negre

Al tercer bloc del projecte les alumnes denuncien els trasplantaments al mercat negre. Com expliquen elles mateixes, “segons les estimacions fetes, entre el 5% i el 10% dels trasplantaments que es duen a terme al món es fan sota alguna forma de comercialització o són èticament i legalment inaccep­tables” i posen l’exemple a la frontera que separa Egipte d’Israel, on “sota aquell desert jeuen morts cadàvers d’immigrants, principalment del Sudan, Etiòpia i Eritrea, als quals els faltaven òrgans vitals i que presenten unes cicatrius evidents.”

Les alumnes també han investigat sobre els preus que es poden arribar a pagar per aquests òrgans i de la ruta que segueixen els refugiats que entren a Europa en aquest mercat il·legal d’òrgans. Per concloure aquest projecte, les alumnes incorporen també alguns testimonis que alerten, en primera persona, de la pràctica d’aquests trasplantaments.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *