“El que més m’interessa és el periodisme social; m’agraden les històries”

Entrevista a Marcel Vidal, exalumne i estudiant de 2n de Periodisme a la UAB

Entrevista Marcel Vidal

Per què vas decidir estudiar periodisme?

Perquè és una carrera que reflecteix bastant les meves inquietuds. Sóc una persona a qui li agrada llegir, escriure, estar connectat al món, comprometre’s amb la societat… Per tant, penso que era la carrera que s’adequava més al meu perfil, tenint en compte no només el futur laboral, sinó també tenint present les meves inquietuds.

Estàs a segon… Què és el que més t’ha agradat fins ara d’aquest grau?

Fins ara, el que més m’ha agradat és que es tracta d’una carrera molt completa. Estudies qüestions pròpies del grau com la locució a ràdio o televisió, l’escriptura en premsa, com contrastar fonts, però també qüestions pròpies d’altres carreres com economia, llengües catalana i castellana, història, sociologia… És a dir, toques força àmbits que et permeten aproximar-te al màxim a la realitat. I aquesta professió exigeix un coneixement de la realitat molt acurat i precís.

Què és el que més et va sorprendre a l’entrar a la universitat?

Que la universitat és com si fos una ciutat. Hi ha busos interns, moltes cafeteries, moltes activitats que sobrepassen l’àmbit purament acadèmic… D’alguna manera, és tot un món. No obstant això, és un món molt connectat a la realitat.

Trobes a faltar alguna cosa de la teva etapa anterior?

Trobo a faltar de vegades classes més reduïdes en algunes assignatures.

Quins aspectes t’interessen més del periodisme?

Tot i ser un apassionat de la política, en termes comunicatius el que més m’interessa és el periodisme social. M’agraden les històries. Conèixer altres realitats socials. A tall d’exemple, fa unes setmanes va sortir a El Periódico de Catalunya la història d’una noia africana que treballava de top-manta al mateix temps que estudiava economia a la UB. Era un cas excepcional, però que en el fons mostrava quin és el nostre model social. Aquesta història d’aquesta noia diu molt de nosaltres. Una persona tan jove pot perfectament treballar i estudiar, però el que no hauríem de permetre és que una noia es passi el dia treballant de top-manta perquè seria mostrar indiferència cap a la desigualtat i la justícia social. M’interessen les històries perquè m’interessen les persones. Penso que darrere de cadascú hi ha una història i n’hi ha que valen molt la pena conèixer.

En quin àmbit et voldries especialitzar?

En el periodisme social, perquè, com deia abans, m’interessa conèixer la història que hi ha darrere de cadascú.

Com veus els mitjans de comunicació en l’actualitat?

Estic força decebut, sobretot amb els mitjans de comunicació públics. Penso que la ingerència que hi ha des dels poders polítics no és gens bona. Cal apostar per uns mitjans de comunicació públics desvinculats dels poders econòmics i polítics que transmetin informació veraç i contrastada. I és que no hem d’oblidar que els mitjans de comunicació creen opinió pública. En aquest sentit, cada cop s’ha difuminat més la separació entre informació i opinió, i això no pot ser. És evident que tots tenim la nostra opinió, però mentre estem exercint la nostra professió l’hem de mantenir al marge, a no ser que tinguem un espai d’opinió en un diari, ràdio o televisió.

Amb els nous canals (blogs, xarxes socials…), tothom pot ser periodista avui en dia?

Això sembla, però per exercir de periodista cal una formació prèvia que no tothom té. Això no vol dir que els mitjans tradicionals estiguin perdent pes en detriment de noves formes de comunicació com poden ser els blogs o les xarxes socials. Però per utilitzar-les en el sector comunicatiu, cal tenir en compte unes nocions periodístiques prèvies, que també inclouen aspectes de caràcter ètic que no s’han d’oblidar mai en cap professió, però en aquesta especialment.

“Estic decebut amb els mitjans de comunicació públics. Cal apostar per uns mitjans desvinculats dels poders econòmics i polítics”

Com veus el futur professional?

Tinc esperances, perquè penso que és un grau amb sortides professionals força variades.

Quin consell donaries als estudiants de batxillerat que s’estan plantejant fer alguna carrera de comunicació o periodisme?

Els hi diria que tinguin clar des del primer moment la importància de la tasca periodística en una democràcia així com la funció social que té.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Top