Extracció del DNA d'un kiwi i de la saliva - Batxillerat Granés - Escola especialitzada en BatxilleratBatxillerat Granés – Escola especialitzada en Batxillerat

Extracció del DNA d’un kiwi i de la saliva

El passat divendres, els alumnes de la matèria específica de Biotecnologia de Granés Batxillerat van realitzar unes pràctiques al laboratori per treballar les molècules del DNA i la seva fisiologia. En concret, es tractava de l’extracció del DNA d’un kiwi i també de la saliva.

Extracció DNA kiwi i saliva. Biotecnologia

Per començar amb l’extracció del DNA del kiwi, els alumnes, distribuïts en diferents grups, van seguir exactament el protocol indicat al dossier de Biotecnologia. Primer, van tallar el kiwi per la meitat i li van treure la pell i la zona blanca central. Després, el van tallar en porcions petites i el van col·locar en un morter, pressionant-lo el màxim possible amb una mica d’aigua destil·lada. Un cop realitzat aquest pas, els alumnes van haver de traspassar aquest contingut a un vdp i afegir-hi 40 ml de NACI al 6% i remenar amb una vareta de vidre.

Extracció del DNA dun kiwi i de la saliva

Tot seguit, s’afegeix a la mescla 15 gotes de detergent, es remena suaument amb una espàtula 30 segons i després es filtra amb un embut proveït d’una gasa sobre un Erlenmeyer, pressionant lleugerament per recuperar el màxim de filtratge. Es mesura uns 10cc i es traslladen a la proveta i després, molt lentament, es vessen a l’interior 40 ml d’etanol fred. Es deixa reposar durant uns minuts i s’observa com es va formant l’ADN de forma filamentosa. Finalment, s’introdueix una vareta de vidre fins a la zona de la interfase i es fa girar suaument sense tocar les parets per tal que el DNA s’hi quedi enganxat.

PB110248

Pel que fa a l’extracció del DNA de la saliva, seguint també les indicacions del protocol del dossier de Biotecnologia, els alumnes van posar primer una mica de saliva en un tub d’assaig i van afegir una cullerada de la dissolució de sal comuna al 6% i una altra dissolució de sabó de rentar plats, barrejant-ho i vigilant que no es formés massa escuma. Seguit d’això, amb el tub inclinat, van deixar relliscar per l’interior, amb molt de compte, una cullerada d’alcohol molt fred, que havia de quedar-se surant damunt de la mescla.

Extracció del DNA de la saliva

Després, van deixar el tub en repòs uns minuts fins que van aparèixer unes petites bombolles a la superfície que separa els dos líquids. L’últim pas era submergir la vareta fins que tragués el límit entre les dues capes de líquid i fer-la girar, sempre en la mateixa direcció i sense fregar les parets del tub d’assaig, per recollir els filaments de DNA.

Ho vau fer genial, com podeu veure en aquest vídeo!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Top