Fent de biotecnòlegs per al tractament de l’aterosclerosi

Ahir, els alumnes de Biotecnologia de 2n de Batxillerat de l’itinerari en Ciències de la Salut van realitzar una sortida al Parc Científic de Barcelona on van poder veure com es treballa en un centre de recerca i van poder exercir, durant una estona, com a biotecnòlegs. A través del taller Transforma bacteris per a l’aterosclerosi, els nostres alumnes van comprovar també com es pot aplicar l’enginyeria genètica al tractament d’algunes malalties.

Fent de biotecnòlegs per al tractament de l’aterosclerosi. Batxillerat científic

Durant l’activitat els alumnes van dur a terme una transformació bacteriana. En concret, l’experiment consistia a transferir l’ADN d’un organisme a un bacteri perquè aquest produeixi grans quantitats d’un gen d’interès que codifica per una proteïna que pot ser una bona diana per al tractament de l’aterosclerosi.

batxillerat científicQuè és l’aterosclerosi?

És un trastorn vascular causat per l’acumulació de greixos a les parets dels vasos sanguinis. A la nostra societat, el consum d’aliments amb un alt contingut de greixos saturats ha incrementat els riscs de patir malalties cardiovasculars. Aquest excés de greix pot acumular-se en certs punts de les parets de les artèries en forma de plaques, anomenades plaques d’ateroma, que obstrueixen el flux sanguini i que poden donar lloc a complicacions de diversa gravetat segons la seva localització i el grau d’evolució.

batxillerat científic

La recerca biomèdica estudia els processos físics i químics que tenen lloc dins dels éssers vius, així com aquells que desencadenen les malalties. Un dels principals objectius d’aquest camp de recerca és identificar dianes terapèutiques, és a dir, parts del cos on es poden adreçar nous tractaments que estimulin respostes i que ajudin a combatre les malalties.

Fent de biotecnòlegs per al tractament de l’aterosclerosi. batxillerat científic
Els nostres alumnes van poder treballar en un protocol que s’emmarca en una línia de recerca biomèdica centrada en l’estudi d’una possible diana terapèutica que podria ser reconeguda per un fàrmac contra l’aterosclerosi.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Top