“He après que si vols, pots fer-ho”

Entrevista a l’alumna de 2n de batxillerat d’Arts Escèniques Irene Caballero sobre el seu Treball de Recerca, titulat Efecto Euforia, ¿cómo se crea una serie web?

D’on va sorgir la idea d’aquest Treball de Recerca?

Des que era petita sempre m’ha agradat el món audiovisual. Li agafava el mòbil a la meva mare i començava a fer vídeos i a crear històries. Tenint l’oportunitat de crear un treball tan extens com aquest, havia de fer alguna cosa que m’agradés. Ara que s’està posant tan de moda això de les web sèries, fàcilment accessibles a Internet, vaig pensar que seria molt interessant fer un treball sobre això. Vaig començar escrivint el guió i després va anar sorgint tot.

I com va ser la realització d’aquest treball?

Vaig treure el temps d’on no n’hi havia per fer-ho absolutament tot. No només es tractava de fer el guió, sinó també el càsting, el rodatge, la preproducció, la postproducció, els assajos amb els actors… El treball que poden fer vint persones, amb especialistes en cada àrea, ho he assumit tot jo. Ha sigut una mica estressant perquè els actors em preguntaven coses, però a la vegada havia de gravar, controlar la llum, el so… La part positiva va ser que em va permetre tenir una visió molt àmplia de tots els processos.

Et va agradar més alguna tasca que una altra?

Em va agradar molt la direcció de fotografia, la selecció dels diferents plans, la il·luminació de l’escena… Quan veus una pel·lícula o una sèrie no pares atenció en tot això, en el fet que cada pla està pensat d’una manera, que cada cosa, cada moviment, té un significat.

Suposo que ara ho valores més quan mires una sèrie o veus una pel·lícula…

Sí, és veritat! Ara, quan miro una sèrie, estic pendent de mil coses, i això a vegades pot ser una mica dolent, d’altra banda, perquè no la gaudeixes tant.

Quines sèries t’han inspirat en el teu projecte?

He vist moltíssimes sèries perquè m’encanten i, a més, ara és molt fàcil amb totes les plataformes que tenim. Les sèries que més m’han inspirat i que m’han semblat més interessants han sigut “Sense8”, “Orphan Black” i també altres més típiques com “Gossip Girl”.

Fotograma de la websèrie “Efecto Euforia”, d’Irene Caballero

Sobre què tracta Efecto Euforia?

Sobre els diferents problemes que afecten la vida dels adolescents i com s’enfronta cadascú a ells. Igual per a mi un problema és molt gran però per a una altra persona no ho és tant, segons la importància que cadascú li dóna. Tracta, en definitiva, sobre els problemes personals, les relacions amb la família, l’addicció a les drogues…

Parties d’alguna hipòtesi en iniciar aquest Treball de Recerca?

La meva hipòtesi era si podia crear una websèrie sobre les relacions tòxiques, però després em vaig estendre, com deia abans, a tota la problemàtica adolescent. Al capítol pilot s’intueixen tots aquests temes però és només una presentació, tot queda obert.

I el títol d’Efecto Euforia, d’on va sorgir?

L’eufòria és l’estat que tenim els adolescents sobretot, que estem sempre eufòrics, però també és l’eufòria dels efectes de les drogues, l’alcohol… En tot aquest àmbit adolescent, l’eufòria està molt present. I “efecto” perquè és l’efecte que produeix. Al principi pensava dir-li només “Euforia”, però ja hi havia una sèrie americana que s’estrenava en poc temps que es deia així i que, curiosament, també tractava una temàtica similar a la meva sèrie.


“Efecto euforia” tracta sobre els diferents problemes que afecten la vida dels adolescents i com s’enfronta cadascú a ells.

Com descriuries el procés de creació del teu Treball de Recerca?

Com un procés molt intens, de dedicació de moltes hores. Un dels problemes que tenia és que no confiava que ho pogués fer. Estava força angoixada i no deixava que l’altra gent m’ajudés; jo volia tenir el control de tot perquè no se m’escapés res. Però he après que si vols, pots fer-ho. Estic molt orgullosa d’haver-ho aconseguit jo sola i sense pressupost.

Fotograma de la websèrie “Efecto Euforia”, d’Irene Caballero

Quant dura aquest capítol pilot?

22 minuts. Vaig gravar uns 40 minuts i vaig tenir molta feina d’edició. Vaig llogar una càmera amb trípode i estabilitzadors més o menys professional i vaig editar amb Final Cut Pro. Editar no és només ajuntar trossos, sinó controlar el color, que tot quadri…

Quines han sigut les dificultats més grans amb què t’hi has trobat?

El que vaig trobar més difícil va ser el control i l’ajustament del so, a l’hora de muntar-ho, que quadrés i que s’escoltés bé tot. El vent, per exemple, va ser un problema. El vaig poder minimitzar una mica amb l’edició, però no va resultar del tot perfecte. El so del micròfon, a vegades, no s’adjuntava exactament al vídeo i es va haver de col·locar després a la postproducció.

Aquest és un projecte que vas començar a primer de batxillerat…

Sí, a la Setmana Santa d’aquell any vaig tenir la idea i la meva germana m’anava ajudant, em deia això sí, això no… Després vaig començar a escriure el guió i el vaig acabar al juliol. Vaig rodar al novembre durant tres dies. Aquest moment va ser molt estressant perquè jo m’encarregava de tot, però, d’altra banda, va ser molt interessant perquè vaig poder aprendre moltíssim.

Com va ser el seguiment amb el teu tutor, en Toni Vives?

El que més m’ha agradat del meu tutor és que m’ha deixat força llibertat i això m’ha permès gaudir del meu treball. Ell domina el món audiovisual i em donava resposta a tots els dubtes que tenia, però ha sabut acompanyar-me de la manera que jo necessitava. Ha estat sempre que l’he necessitat i a la vegada m’ha donat molta llibertat i això m’ha anat molt bé.

Havies fet algun treball audiovisual prèviament?

No. Mai havia assistit a un rodatge ni havia fet un càsting, aquest era el meu primer projecte audiovisual.

Fotograma de la websèrie “Efecto Euforia”, d’Irene Caballero

Com va ser aquest càsting?

Vaig fer un cartell on explicava una mica els personatges, l’edat i els trets que havien de tenir els actors que necessitava i ho vaig penjar a la plataforma Esquirols Actors. Després vaig reservar un espai a Espai Jove i vaig fer una convocatòria. Al final es van presentar unes 30 persones. Com a directora de càsting estava molt nerviosa perquè no ho havia fet mai. Però va ser una experiència molt enriquidora. Per sort, em van acompanyar tres amigues que no tenien cap coneixement del món audiovisual. Em va anar molt bé la seva opinió perquè qui veu la sèrie són gent com elles. A més, el Guillem i el Pau són companys de l’escola que apareixen a la sèrie, i també tots els extres són de la Granés.

Fotograma de la websèrie “Efecto Euforia”, d’Irene Caballero

Els actors han pogut veure el capítol pilot?

Sí, els hi ha agradat. Hi ha gent que m’ha dit que aquest pilot et deixa intrigat i això m’agrada molt perquè vol dir que tenen ganes de veure més. Em queda una sensació que ho he fet bé, que tot el treball ha tingut una recompensa i això és molt maco.

“El meu tutor ha estat sempre que l’he necessitat i, a la vegada, m’ha donat molta llibertat que ha fet que hagi gaudit del meu treball.”

Quines han sigut les conclusions del teu Treball de Recerca?

Que pots fer-ho. Jo vaig aprendre tots els processos a través d’Internet, no vaig fer cap curs. He sigut absolutament autodidacta. Vaig buscar a Internet com es crea una websèrie, què necessites per rodar, com s’escriu un guió… he vist tota mena de tutorial que m’han ajudat a fer-ho jo sola des de zero.

T’has plantejat continuar aquest capítol pilot?

Quan vaig crear el projecte vaig pensar tota la història, amb el seu final. A l’hora d’escriure el guió sí que ho vaig fer només d’aquest pilot, però tinc idea de continuar amb la resta de capítols. He pensat aprofitar la plataforma de Verkami. De fet, abans de començar a fer-ho em vaig interessar per penjar aquí el projecte, però havia de ser major d’edat. Ara ho tornaré a provar, a més ara puc mostra el capítol 0.

Fotograma de la websèrie “Efecto Euforia”, d’Irene Caballero

Què voldries estudiar després d’acabar batxillerat?

M’estic plantejant estudiar cinema a l’estranger, a Los Ángeles o Nova York. M’encantaria perquè a més podria aprendre anglès i d’altres cultures… una experiència per aprendre en tots els sentits.

Et planteges dedicar-te professionalment a aquest sector?

Sí, encara que no sé en quina branca. M’agradaria estudiar cinema per tenir coneixement a l’hora de triar. Normalment en aquests estudis els dos primers anys fas de tot i després t’especialitzes en allò que més t’hagi agradat. Aquí a la Granés, al batxillerat d’Arts Escèniques, també tens l’oportunitat de conèixer altres coses. Quan vaig arribar, només tenia al cap que volia ser actriu, i durant el meu pas per la Granés he descobert que hi ha moltes altres coses. Amb tot el coneixement que tens en aquest batxillerat pots tenir més clar què és realment allò que t’agrada o, si més no, descartar algunes coses.

Finalment, com valores l’experiència de crear aquesta web sèrie?

Molt enriquidora, però no només per tot el que he après de cinema, sinó sobretot en l’àmbit personal. He après a gestionar situacions de crisi. Per exemple, el primer dia de gravació no es va poder aprofitar res perquè feia molt de vent i l’àudio no s’escoltava. A més, era justament el primer dia de rodatge… Estic orgullosa perquè, tot i els contratemps i maldecaps, ho he aconseguit, i crec que el resultat és bastant bo.

Mira aquí el capítol pilot!  

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Top