CAT | ES
Entrevista a Tolo Moya

“No pots explicar una història si no tens formació en humanitats”

Entrevista a Tolo Moya, Director de Comunicació i Màrqueting a la Facultat de Comunicació i Relacions Internacionals Blanquerna

Fa un temps estava dins de les Ciències de la Informació i ara és un grau propi, com ha evolucionat la carrera de Comunicació Audiovisual al llarg dels anys?

Fins ara, les sortides més clàssiques d’aquesta carrera eren el cinema o la televisió, però ara, amb el món digital, s’ha obert un ventall molt gran. A més, ara ja no només es dóna importància a la Direcció, sinó que cada cop és més important el guió. Es dóna molt de valor a escriure bons guions. Per això nosaltres valorem també molt les humanitats, saber què passa al món. No pots explicar una història si no tens una formació en humanitats. Qualsevol persona que escrigui llibres, que faci literatura, té un bon coneixement de les humanitats.

Vols dir que ara no és una formació tan tècnica?

Potser abans sí que era més tècnica, però ara, com deia, tenen un pes destacat les humanitats. Utilitzar una càmera ho pots aprendre després, però hi ha una part important també de saber explicar bones històries.

I quines característiques principals té aquest grau?

El primer any , els estudiants ho toquen i després ja poden triar el que més els agrada. A l’últim any, és quan fas les assignatures que estan més enfocades a Publicitat, Relacions Públiques o el Màrqueting, fins i tot. Nosaltres incloem el cinema també dins d’aquest grau. Així, si al final t’agrada direcció de cine, pots acabar especialitzant-te en això. Per a nosaltres tot és comunicació audiovisual. Fins i tot, si al tercer any t’interessa la publicitat, pots començar a fer-ne assignatures d’aquest tipus. De fet, hi ha una especialitat que és Comunicació Audiovisual enfocada a anuncis. Així, pots fer els quatre anys de Comunicació Audiovisual i, després, amb un any més fer Publicitat i tenir dues carreres en cinc anys. No és un doble grau, però, com moltes assignatures són comunes, ho pots fer.

Són estudis cada cop més transversals doncs…

Sí, intentem oferir una carrera que sigui així perquè avui en dia el món ho és. Molta gent de Comunicació Audiovisual ha acabat treballant com a periodista, a blogs, etcètera.

Ara ja no només es dóna importància a la direcció sinó que cada cop és més important el guió. Per això nosaltres valorem també molt la formació en humanitats.”

Quin pes hi tenen les noves tecnologies en aquest grau?

És important que la universitat tingui el material que utilitzaràs després en el món laboral. Però, a més, nosaltres hem incorporat a la carrera assignatures que t’ensenyen com utilitzar aquestes eines de comunicació audiovisual en l’entorn digital. S’ha d’estar molt al dia de les noves tendències.

Quines són les sortides professionals?

El cinema – i aquí no només parlem de direcció, sinó també de tècnic de so, realització, televisió, guió… S’està començant a veure que els guionistes tenen molta importància en el producte audiovisual final. Pots anar a veure una pel·lícula de l’Spielberg que sigui molt bona i una altra que no en funció de la història que hi hagi al darrera, si està ben explicada o no; la direcció no ho és tot. Per això, en aquest grau, apostem per portar als nostres alumnes guionistes destacats i creadors de sèries que saben explicar bones històries.

Cada vegada hi ha més plataformes de televisió i les sèries estan molt de moda…

Efectivament, ara s’està explotant molt aquest nínxol, i a més, s’ ha de saber com funcionen aquestes plataformes. Netflix, per exemple, sap tot el que mires, quan fas pausa, quan trigues en mirar un capítol, quines sèries t’agraden més,…ho sap tot. Per tant, quan ha de produir una sèrie o una pel·lícula ho fa a través d’aquests algoritmes i analitzant tota aquesta informació.

Aquests són estudis cada cop més transversals perquè avui en dia el món ho és .”

En poc temps ha canviat molt el consum d’audiovisuals. Ja no es veu la televisió com abans.

Correcte, abans la gent mirava el posaven a la televisió i ara és l’espectador qui decideix què mira. L’espectador és cada vegada més exigent també.

A la mateixa facultat també s’imparteix el Grau en Publicitat, Relacions Públiques i Màrqueting. A quin tipus d’alumne s’adreça?

Són àrees interconnectades però a la vegada diferent. Amb Màrqueting pots treballar en una empresa, decidint estratègies de màrqueting com ara quin preu tindrà el producte, on tindrem les botigues, com seran, quins producte hi haurà i quins no, si farem publicitat o no, quina serà la distribució del producte… tot això seran les estratègies de màrqueting. Si aquesta empresa decideix fer publicitat haurà de contactar amb una agència de publicitat externa que serà l’encarregada de fer la creativitat d’un anunci. Per cert que no és el mateix ser una creatiu que un dissenyador. Un creatiu pot ser dissenyador, però un dissenyador no és creatiu. Això a vegades es confon, si només fas disseny la teva feina serà la de plasmar sobre paper o ordinador allò que et diu el creatiu.

Han de ser creatius els alumnes per treballar en publicitat?

No. En una agència publicitària hi ha el departament de creativitat, el de comptes i el de mitjans. El de comptes parla amb el client de quant costarà, el de mitjans decideix on es posarà l’anunci, i el de creativitat, juntament amb el de comptes, decideix de què anirà la creativitat. Al fer la creativitat has de fer un altre procés que pots fer sense ser creatiu, que és l’estratègia: mirar qui som, on estem i on volem anar. Després ja serà el creatiu qui, plasmarà en imatges o en el suport més convenient aquesta estratègia.

I aquest perfil més creatiu imagino que està molt buscat, oi?

En efecte! No és obligatori que ho siguis per dedicar-te a aquest sector, però va molt buscat.

I es pot treballar?

I tant! A la nostra formació hi ha dos seminaris -que són grups reduïts d’alumnes amb un professor sis hores a la setmana – per treballar la creativitat. I és que hi ha un procés a darrera molt important que et fa després venir la idea.

I pel que fa a les Relacions Públiques?

El departament de màrqueting també pot decidir que, enlloc de contactar amb una agència de publicitat per fer un anunci, vol fer una acció de Relacions Públiques i contractarà una agència especialitzada en aquesta àrea. Aquesta es dedicarà a estudiar quina és la imatge que es vol donar de l’empresa, quin és el públic o públics i, a partir d’aquí, decidirà quines accions fa per cadascun d’aquests. També hi ha empreses que tenen aquest departament integrat a dins l’empresa com ara Nike o Red Bull, per exemple.

Per treballar en aquest sector no és obligatori ser creatiu, però sí que és un perfil molt buscat .

I com són aquests estudis a Blanquerna?

El primer any i mig estudies tot el que és comunicació, teoria, humanitats i, després, com en el cas del grau en Comunicació Audiovisual, et vas especialitzant en allò que més t’agrada.

Què ha significat incloure el màrqueting al grau de Publicitat i Relacions Públiques?

Com comentava, la Publicitat i les Relacions Públiques treballen directament amb el departament de màrqueting. Moltes empreses on feien les pràctiques els nostres alumnes ens demanaven que tinguessin també formació en màrqueting. Abans també tenien aquests continguts dins la carrera, així que simplement hem canviat el nom.

Podríem concloure, doncs, que la comunicació és un sector amb una gran projecció laboral?

Sí, pots fer comunicació en molts àmbits, comunicació de moda, comunicació política, en l’àrea de la salut, en turisme…. Pots treballar en comunicació en allò que més t’agradi. I això crec que això és el més bonic.

Comment

Top