CAT | ES

Sessió de genealogia amb Mireia Nieto

El passat divendres vam tenir la visita virtual de la Mireia Nieto, experta en genealogia viva, per oferir als nostres alumnes una master class sobre aquesta disciplina i guiar-los en el seu treball de curs amb un munt de recursos. La sessió s’emmarca dins del segon projecte que han de fer els alumnes de l’itinerari de Comunicació i Periodisme, titulat “Escriure les memòries personals”. El projecte es concreta en l’elaboració del propi arbre genealògic.

Apassionada de la investigació

Mireia Nieto considera que l’estudi de l’arbre genealògic és un procés enriquidor per a les persones. Reconstruir i entendre el passat familiar et permet, segons Nieto, veure en què t’assembles als teus familiars i conèixer-te més a tu mateix. La genealogia, com va explicar la Mireia, és la disciplina que “estudia la composició de les famílies i l’ascendència, descendència i pactes afectius i sexuals de les persones”. És a dir, la genealogia no només són gens, sinó que també s’inclou el parent biològic, en cas de donacions, per exemple.

Una mica d’història

Com va explicar la Mireia als alumnes, abans els arbres genealògics s’utilitzaven per saber qui es podia casar amb qui. Per error, avui dia es creu que els arbres han d’incloure escuts, però els cognoms no en tenen. Són les persones, les institucions, les que tenen escuts heràldics. A més, a l’hora de fer un escut hi ha una sèrie de normes a seguir que defineix l’heràldica, no es poden fer de qualsevol manera.

D’altra banda, els cognoms ens proporcionen molta informació, com en el cas d’alguns més comuns, per exemple, aquells acabats en “-ez” que volen dir “els descendents de” (Martínez: el fill o la filla d’en Martín). Com més estrany sigui un cognom, més possibilitats hi ha que tinguem algun parentiu directe. En aquesta línia, Nieto va fer referència a l’obra de Josep Mª Albaigès El gran libro de los apellidos, que tracta sobre els orígens lingüístics, tot i que va recordar també que un cognom pot tenir orígens geogràfics diferents.

A l’hora de presentar els arbres hi ha un munt de possibilitats, va dir, i va animar als alumnes a explorar la seva creativitat i a elaborar-los de forma innovadora. La genealogia, va recordar Nieto, no s’acaba en un arbre, sinó que pot derivar en un llibre, una pel·lícula…

Imatge extreta de la sessió online realitzada per Mireia Nieto

Treball de camp

La Mireia va explicar als alumnes que per fer aquest treball hi ha un mètode científic a seguir. A l’hora de fer la investigació, però, pot xocar el dret que tenim a saber qui som amb el dret a la intimitat de les persones. Una de les màximes principals és que s’ha de ser respectuós amb els testimonis, a la vegada que també crític amb la informació que es recull. “Els testimonis poden mentir, s’equivoquen… hi ha un component emocional…”, va explicar Nieto. És necessari, doncs, citar les fonts i contrastar-les com si es tractés d’una investigació periodística. En la mida que sigui possible, a més, s’han d’aconseguir el màxim de testimonis sobre un mateix fet. Durant aquesta investigació podrem recórrer a fonts com veïns, coneguts, amics de la família… i, a l’hora de fer les entrevistes, també és interessant poder gravar-les.

Cerca per internet

Nieto va parlar als alumnes de la importància de la cerca per internet – i més en aquest temps de confinament-, i els hi va proposar un seguit de recursos en línia gratuïts per iniciar-la:

Creadora del projecte tataranietos.com, la Mireia ha escrit també els llibres Nuevas genealogías. Cómo abordar el árbol genealógico en el siglo XXI“, Aprende a hacer tu árbol genealógico i Genealogía viva. El árbol genealógico como vía de crecimiento personal.

Comment

Top