“Si tens passió en allò que fas, acabaràs treballant en això”

Entrevista a Joan Vall, actor i cap de Secretaria Acadèmica d’Eòlia

Els estudis d’interpretació són clarament vocacionals, cert?

Sí, són estudis vocacionals. I també els hi diuen “estudis de risc” perquè a vegades fan por, tot i que la gent a vegades no té en compte que aquests estudis obren les portes a moltes feines diferents. Ofereixen un ampli ventall de possibilitats, tant com a docent, com en el terreny artístic (dins del teatre, el cinema, un musical…). És a dir, el camp on pots acabar treballant és molt ampli, i és una carrera que et dóna l’opció de poder fer coses diferents mentre no exerceixes com a actor.

Aquestes disciplines artístiques no han comptat amb el prestigi que han tingut tradicionalment altres carreres com la de medicina o dret. Això està canviant?

Alguns pares encara es pensen que aquestes carreres no tenen opcions professionals, però si tu t’ho treballes, n’hi ha moltes. Has de tenir moltes ganes de fer coses i no parar de fer-les. El 70 % dels nostres estudiants escull aquests estudis, com dèiem abans, per vocació. Crec que se li ha de donar un vot de confiança a l’alumne, ja que si tens passió en allò que fas, sempre acabaràs treballant en això.

Quines característiques i aptituds ha de tenir un estudiant que desitja desenvolupar-se en l’àmbit de les Arts Escèniques?

Els ensenyaments artístics superiors tenen prova d’accés, ja que necessites tenir un bon punt de partida. Es tracta, doncs, de polir un diamant. I això té molt a veure amb el talent innat. 

D’altra banda, val a dir que són estudis on es treballen molt les emocions i això demana que els companys es puguin sentir bé entre ells perquè els uns als altres s’ajudin a millorar.

I han de venir d’un batxillerat concret?

Com et comentava, aquí intervé el talent innat, i per això nosaltres no demanem que els nostres alumnes vinguin d’un batxillerat concret, tot i que és cert que la majoria d’ells si provenen d’aquests estudis al batxillerat. o han viscut una relació molt directa amb el món del teatre. Això representaria un 75-80% dels nostres nous alumnes, segons els nostres indicadors, en el cas dels estudis d’Art Dramàtic. D’altra banda, pel que fa als Estudis  Superiors de Direcció Escènica Dramatúrgia que també oferim, poden arribar-nos alumnes d’altres batxillerats amb altres vessants més humanístiques, més  interessats en la filosofia o en la Història, per exemple. Són alumnes que s’expressen a través de la direcció i que no tenen tanta capacitat per posar-se davant de la càmera.

“Necessites tenir un bon punt de partida; es tracta de polir un diamant”

Què tenen  en comú aquestes dues carreres?

Són carreres molt relacionades les dues, i als alumnes els hi donem l’opció de poder agafar assignatures optatives de l’altra especialitat, oferint una formació més a mida perquè tots puguin estudiar allò que els hi vingui de gust.

Quin és el principal consell que donaries a un estudiant que vulgui cursar estudis d’Art Dramàtic? 

Sobretot, que estigui obert i que vingui amb ganes d’aprendre i disposat a deixar-se l’ànima. Són uns estudis que comporten alts i baixos, ja que es treballa de forma molt intensa amb les emocions i es remouen molts sentiments. És important que els estudiants s’entreguin al màxim, i que treballin. En contra del que algú es pogués pensar, no són estudis de passar-s’ho bé, tot i que al nostre centre per exemple són estudis molt pràctics, perquè volem que l’estudiant pugui adquirir molts recursos diferents, en diferents espectacles teatrals.

Quines perspectives de futur planegen en l’horitzó de les Arts Escèniques?

És cert que aquest sector no és el que està més recolzat pel que fa a les ajudes en el món de la cultura. És, a més, un sector força tancat, que encara funciona molt amb contactes, tot i que Eòlia vol trencar amb tot això. Des que comencen, volem que siguin professionals en actiu, encoratjant-los a queè siguin capaços de crear les seves pròpies produccions, sabent que si el projecte està ben treballat, funcionarà.

D’altra banda, és un món que ha canviat molt i ara és possible trobar molts formats teatrals (performance, micro-tallers…) que poden enriquir molt la cultura i que, a més, poden donar més possibilitats a aquests nous professionals.

 

 

 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Top