CAT | ES
Taller fibrosi quística Blanquerna

Taller a Blanquerna sobre tècniques respiratòries per a malalts de fibrosi quística

El passat divendres, els alumnes de Biologia i Salut de primer de Batxillerat van realitzar un taller a les instal·lacions de la Facultat de Ciències de la Salut Blanquerna. Aquesta activitat s’emmarca dins del projecte que realitzen aquests alumnes de l’itinerari en Ciències de la Salut sobre la fibrosi quística.

Primer en una aula, la Doctora Victoria Alcaraz, fisioterapeuta i docent a Blanquerna-URL, va relacionar la malaltia de la fibrosi quística amb l’aparell respiratori. Aquestes indicacions van resultar molt útils als nostres alumnes, que van poder ampliar així els continguts que ja havien treballat a classe.

Una de les majors dificultats d’aquests malalts té a veure amb la densitat del moc, que dificulta la seva respiració, i per això els alumnes van poder provar diferents tècniques instrumentals per facilitar el drenatge de les secrecions respiratòries. Aquestes tècniques contribueixen, doncs, a fer que el moc sigui més fluid.

Amb l’ajuda d’un estetoscopi, la doctora també va ensenyar els alumnes a sentir el soroll de l’aire en una persona sana. Després, van poder contrastar aquest soroll amb un àudio enregistrat on s’escoltava la respiració en una persona amb fibrosi quística.

En aquest taller, els alumnes van poder conèixer diferents aparells per facilitar el moviment del moc. Aparells que utilitzen els malalts per fer exercicis respiratoris.

Aula hospitalària

A la segona part de la sessió, els alumnes es van dirigir a una aula d’hospital, on van poder treballar la musculatura respiratòria, el diafragma, i veure com funciona.

Amb la finalitat de tonificar aquest múscul, s’utilitzen diferents aparells que permeten treballar i reforçar tant el moviment d’inspiració com d’expiració.

Per últim, la doctora els va parlar de dos testimonis, malaltes de la fibrosi quística, que han visibilitzat aquesta malaltia i que compten un bon nombre de seguidors a les xarxes socials. En primer lloc, la il·lustradora Elisa González García, que amb el seu projecte Crepitantes mostra, amb un toc humor, la seva vida quotidiana enganxada sempre a un moc.

Imatge: @crepitantes

L’altre exemple que va exposar és el de Paz Bononato, coach i també malalta de fibrosi quística, qui també comparteix a les xarxes la seva lluita contra aquesta malaltia.

Comment

Top