Ja fa uns dies que els nostres alumnes de la matèria optativa de Comunicació i Periodisme van visitar les instal·lacions de TV3 i Catalunya Ràdio. Doncs bé, avui us deixem amb la crònica que va fer sobre la sortida una de les alumnes, la Gemma Terns.
Prenent contacte amb el món dels mitjans de comunicació
Els alumnes de l’optativa de periodisme de primer i segon de batxillerat de la Granés vam poder visitar els estudis de TV3 i Catalunya Ràdio per fer-nos una idea del que passa darrere les càmeres i els micròfons.
La nostra sortida va tenir lloc el passat divendres 20 de novembre. A les 9:00 ens vam reunir la major part del grup a la porta de la nostra escola per caminar fins a la parada del bus, el qual ens va deixar a Francesc Macià. Tot seguit, vam pujar al tram fins a Sant Joan Despí.
Un cop vam haver passat els controls de seguretat de TV3 ens va rebre en Quim, que ens va acompanyar pels diferents platós, vestíbuls i sales de control. El primer que vam veure a la zona dels informatius va ser una sala plena de periodistes que s’afanyaven a redactar notícies que poguessin ser d’interès. Tot seguit, vam fer-nos una idea de la dificultat del presentador del temps per saber interpretar el croma de color verd, blau o vermell, al mateix temps que escoltàvem les funcions de cada una de les càmeres que penjaven del sostre i dels monitors de les taules de l’àrea d’esport 3.
Cap a les 11 del matí, vam passar ràpidament per les unitats mòbils (furgonetes que s’utilitzen per cobrir notícies a l’exterior), per entrar després a l’edifici on es construïen, arreglaven i reciclaven els platós (sorprenentment petits) de programes com “Oh Happy Day”, els “Súpers” o “Divendres”.
Finalment, el Quim ens va regalar a tots una motxilla i un tiquet per agafar el tram fins a Catalunya Ràdio. Allà vam haver de passar un altre cop per un control de seguretat abans d’accedir a una sala on, després de sentir l’explicació d’en Quim, vam deixar les motxilles. L’estret edifici era ple de sales plenes de gent navegant per Internet, redactant i discutint sobre notícies d’interès. Es notava la importància d’estar constantment connectat amb l’actualitat, ja que els treballadors parlaven sobre polèmiques molt recents. Després de travessar pel mig de la sala, on els periodistes estaven immersos en la seva feina, vam entrar en una habitació insonoritzada on el Quim ens va sorprendre amb el funcionament de botons tan curiosos com el que s’utilitza per dissimular la tos d’un interlocutor quan s’est gravant un programa. Tot seguit, vam comprovar l’efectivitat de la insonorització (produïda pels dobles vidres a les finestres i les moquetes a les parets) de les cambres on grups de música graven o promocionen els seus discos.
Finalment, vam assistir a l’emisió en directe del programa de ràdio de la Sílvia Cóppulo, on els col·laboradors Àngel Casas, Empar Moliner, Daniel Arasa i Marta Vives van comentar un tema molt important del dia: el quarantè aniversari de la mort de Franco, centrant-se en el paper de la ràdio durant la dictadura. Van aprofitar la nostra presència per preguntar-nos què en sabíem, i tres alumnes de Granés van explicar el que cadascú sabia del dictador.
El programa va ser dinàmic i no es respirava la tensió que alguns havíem esperat. Els interlocutors reien, feien bromes i recordaven elements simbòlics del seu passat com els anuncis de diferents productes.
Una hora més tard, ens acomiadàvem a l’entrada de Catalunya Ràdio per tornar tots a casa nostra.