Skip to content

El carnestoltes ja ha arribat!

Avui, a la nostra cita cultural dels divendres, hem de parlar irremeiablement de la festa més esbojarrada de l’any: el carnestoltes. I és que són moltíssimes les activitats d’oci que s’organitzen arreu entorn d’aquesta celebració. Rues, balls de màscares, disfresses i tot tipus de gresca de per gaudir aquest cap de setmana del carnestoltes aquest cap de setmana allà on sigueu. Però, sabeu l’origen d’aquesta festa? Voleu saber què se celebra exactament? Doncs seguiu llegint…

Carnestoltes 2016

El carnestoltes és una celebració caracteritzada per una certa permissivitat i descontrol. La seva celebració va lligada a la data de celebració de la Setmana Santa i es va movent entre els mesos de febrer i març. Per ajustar el dia hem de buscar la primera lluna plena després de l’equinocci de primavera. El diumenge de la setmana anterior serà Diumenge de Rams i, si comptem 40 dies enrera, arribarem al Dimecres de Cendra, que correspon al primer dia de la quaresma i l’últim dia de carnestoltes.

Carnestoltes 2016

Alguns historiadors daten els origens d’aquesta festivitat a fa més de 5.000 anys, a les antigues Sumeria i Egipte. Es creu que era probablement  una festa pagana, com les que realitzaven per exemple en honor a Baco, el deu del vi. També es feien celebracions molt semblants a l’època de l’Imperi Romà, expanent-se cap a Europa i Amèrica després a través dels navegants espanyols i portuguesos del segle XV. Tot i això, les  proves escrites de l’existència del carnestoltes tal i com el coneixem ara daten del segle VII. Un cert sentit del pudor propi de la religió feia que tots els qui participaven en aquesta desfilada s’amaguessin darrera de màscares i disfresses.

Rio de Janeiro i Venècia

El carnestoltes més gran del món és sens dubte el de Rio de Janeiro. Allà, s’han creat espais específics i de gran capacitat com els sambòdroms per aplegar totes aquestes desfilades. Altres indrets com Santa Cruz de Tenerife, Cadis o Barranquilla, a Colòmbia, compten amb carnestoltes internacionalment famosos. El carnestoltes de Venècia, per la seva bellesa i pel fet d’estar emplaçat en un entorn de canals inigualable, és també un dels més mediàtics.

Carnestoltes 2016

I vosaltres, què fareu per carnestoltes? Us disfressareu?

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Descobreix l'últim post del nostre blog 👉 Presentació de videojocs de 1r