Omet al contingut

“Els alumnes arriben aquí perquè els agrada viatjar, dirigir hotels o organitzar esdeveniments”

Entrevistem a Mari Carmen Garcia Garrido, responsable d’Admissions del Grau en Turisme i Oci a Ostelea.

Mari Carmen fa 33 anys que es dedica al món del turisme. Després de formar-se al CETT, va començar en una agència de viatges, per després centrar-se en l’organització d’esdeveniments, especialment en l’àrea del càtering. També ha dirigit clubs esportius, amb espais de socis, i ha treballat per personalitats, participant en l’organització d’esdeveniments tant per a la reialesa com per destacats directors de cinema. Actualment, és responsable d’Admissions del Grau en Turisme i Oci a Ostelea, i segueix sent una apassionada d’aquest sector.

Mari Carmen Garcia, responsable d’Admissions del Grau en Turisme i Oci a Ostelea

Què caracteritza aquest grau en Turisme i Oci?

És un grau enfocat al management turístic, a la direcció. Hi ha altres graus que sí que fan formació en servei de taula, sommelier, servei de cuina i de sala… però nosaltres no l’oferim perquè per ser director d’una companyia turística entenem que no són necessàries aquestes competències, que correspondrien més aviat a una formació en Hostaleria.

Quan s’incorpora l’oci en aquesta titulació de Turisme?

Hi ha escoles que no l’inclouen però nosaltres sí perquè englobem totes les àrees del turisme: l’allotjament, les agències de viatges, la restauració, la consultoria i l’assessoria (que inclouria el turisme sostenible, la formació…), les empreses de transport i l’organització d’esdeveniments. I aquí s’afegiria l’oci, que inclou totes aquelles entitats culturals (clubs de futbol, de tenis, golf… museus i exposicions esportives…) , activitats i esdeveniments esportius (copes de futbol, maratons,…) i els serveis als socis. En aquestes entitats hi hauria doncs dos tipus de negoci, l’esportiu, però també aquell relacionat amb la gastronomia i restauració. Per últim, l’oci també s’incorpora al turisme a través de parcs temàtics i d’atraccions. Tot això, abans no es contemplava com a tal.

Com ha evolucionat el sector turístic en els darrers anys?

Doncs ha canviat molt. És un sector que demana una actualització constant, també als formadors, i un reciclatge continu. Podríem dir que els canvis més destacats tenen a veure amb el servei i amb l’oferta gastronòmica, només cal veure com s’han posat de moda alguns cuiners i xefs. També s’ha modificat la contracció de servei, per exemple a les agències de viatges, on hi ha hagut una autèntica revolució digital. Ara ha millorat molt el transport, i és molt més fàcil, i barat, viatjar. La gent ara es mou molt i té més necessitats.


L’oci inclou totes aquelles entitats culturals , activitats i esdeveniments esportius i els serveis als socis.

En aquest context, doncs, les agències de viatges, per exemple, han d’oferir alguna cosa més?

Sí, està clar. Ostelea, per exemple, col·labora amb l’agència Bru&Bru Exclusive Travel Designer, l’única al nostre país que comercialitza els vols
de Virgin Galactic a l’espai per 250.000 euros. Les agències han d’oferir coses diferents, han de vendre experiències.

Quin és el perfil de l’alumnat que realitza aquests estudis?

Tenim alumnes de tot el món, d’Alemanya, Rússia, Irán, Vietnam… com també de Llatinoamèrica. Generalment aquests últims arriben aquí amb una formació molt bona, després d’haver realitzat estudis a escoles americanes. Barcelona és la segona ciutat del món que més turistes ha rebut el 2018 i és una ciutat ideal per a realitzar aquests estudis. També tenim alumnes d’aquí, amb una bona formació. Els alumnes arriben aquí perquè els agrada viatjar, dirigir hotels o organitzar esdeveniments.

I quines aptituds han de tenir?

És ideal que siguin persones extravertides. En aquest sentit, aquí a l’escola, tenim un programa de desenvolupament de competències, Tourism Skills Development Program, on s’inclouen, per exemple, cursos i seminaris de coaching, per saber liderar i treballar en equip, d’intel·ligència emocional, d’oratòria, de llenguatge corporal, de ioga, de teatre, per controlar el pànic escènic i de gestió i improvisació, perquè no és el mateix treballar amb persones que amb papers. Sempre dic que hi ha dos tipus de clients en aquesta professió, el client de fora, que ve i busca un servei, i el personal, ja que sense el vostre equip no fareu res. Aquest programa de competències entra dins del nostre programa i és molt important perquè compta amb una certificació avalada per l’Associació Espanyola de Professionals del Turisme.

Quines són les sortides professionals d’aquest grau?

El nostre grau, com comentàvem abans, està més enfocat a formar professionals de càrrecs intermedis i directius dins del sector turístic. A més, actualment, tenim una gran demanda dels nostres estudiants tant a empreses automobilístiques, tecnològiques i també a empreses d’inversió. L’ocupabilitat dels alumnes que acaben aquest grau és del 100%, així que de feina no els hi falta, i cobren bons sous. Són alumnes que realitzen pràctiques a empreses durant els 4 anys i que moltes vegades al segon o tercer any ja treballen. A més, realitzen pràctiques en tots els departaments d’una companyia, ja que les competències estan definides a cada període de pràctiques. És una formació, doncs, transversal.


Hi ha dos tipus de clients en aquesta professió, el client de fora, que ve i busca un servei, i el personal, ja que sense el vostre equip no fareu res.

Imaginem que els idiomes tenen un pes fonamental en el pla d’estudis d’aquest grau…

El nostre grau és bilingüe en anglès. Als nostres alumnes no els hi demanem un determinat nivell d’anglès per accedir, però a 3r tots tenen un nivell de C1 i el parlen perfectament. També, a 3r marxen 6 mesos a l’estranger a fer les pràctiques a països com Dubai i la Xina on l’anglès és imprescindible. Pel que fa a la resta d’idiomes, com el francès, l’alemany o el rus, nosaltres els oferim com a matèries optatives, perquè hi ha gent a qui no els hi agraden els idiomes i només necessiten un bon nivell d’anglès. El nostre objectiu és ser una bussiness school especialitzada en turisme.

I després del grau, es recomana als alumnes que segueixin alguna formació addicional?

Als nostres alumnes els oferim la possibilitat del 4 + 1. És a dir que pel mateix preu que un any de grau poden fer el màster i així surten amb una especialització, equiparant-se així amb la resta d’universitats europees. És cert que avui dia si no tens un màster, el grau queda una mica curt, per això aquesta opció de poder-ho fer així és per a nosaltres una aposta molt important.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Descobreix l'últim post del nostre blog 👉 Engeguem el curs 2023-2024