Tallers d’oratòria

Taller oratòria

Tots sabem de la importància de saber parlar en públic. Realitzar una presentació o saber comunicar les pròpies idees als altres és, sense dubte, una de les tasques que realitzaran molt habitualment els nostres alumnes, ja sigui en la seva etapa formativa com laboral; però també en l’àmbit personal.

Conscients de tot això, durant el seu pas per Granés Batxillerat els nostres alumnes tenen l’oportunitat de posar-ho en pràctica en diverses ocasions, com ara a la presentació dels projectes que porten a terme durant el curs o durant la seva defensa del Treball de Recerca, per exemple.

Per tal d’ajudar-los a millorar les seves competències en expressió oral, aquests dies els alumnes han pogut realitzar uns tallers d’0ratòria a càrrec de professionals de diferents universitats.

Els alumnes de 2n de batxillerat van rebre la visita de Dídac Cervera, professor de la EAE Business School. Durant la seva ponència, Cervera va explicar als estudiants alguns dels aspectes a tenir en compte a l’hora de preparar una presentació en públic. Entre ells, va destacar:

  • Tenir clar els objectius. No és necessari memoritzar-ho tot, però sí tenir clares les principals idees que es volen transmetre i organitzar el discurs a partir d’aquestes.
  • Preparar la presentació. Cal haver-la treballat amb antelació, preparant un document adient que pugui servir com a base i fent ús també dels recursos multimèdia. Tot i això, sortir del guió amb improvisacions adaptades a la situació resulta molt convenient.
  • Practicar-la davant del mirall. Una bona manera de millorar les nostres presentacions és amb la pràctica, i fer-ho davant del mirall pot resultar de gran ajuda.

Altres dels elements que cal tenir en compte, segons Cervera, són:

  • Tenir cura de la nostra imatge per tal que sigui coherent amb la situació.
  • Estructurar el nostre discurs amb frases curtes, que ens permetin, a més, respirar adequadament.
  • Hidratar-nos correctament, quan es tracta de sessions de llarga durada.
  • Aprofitar els silencis, tant per reclamar l’atenció davant una informació important, com per recuperar-nos.

Llenguatge verbal i no verbal

Aquests també juguen un paper considerable en una presentació en públic. Pel que fa al primer, és essencial dotar el discurs d’un ritme, modulant les baixades i pujades perquè aquest no resulti monòton. Respecte al no verbal, cal tenir cura del nostre moviment a dalt de l’escenari, utilitzar la mirada per connectar amb l’audiència, amb una gestualitat natural, que no resulti excessiva. Per últim, segons Cervera, un bon orador ha de ser sincer, natural, assertiu, espontani i simpàtic.

Per la seva banda, els alumnes de 1r de batxillerat van realitzar també un taller d’oratòria, en aquest cas a càrrec d’ Amina Camilleri, col·laboradora de la Universitat Internacional de Catalunya (UIC). 

(Imatge: Dani Jané)

No existeix un orador perfecte, l’autenticitat marca la diferència, va sentenciar Amina, qui va recomanar als estudiants que, davant una presentació en públic, un dels trets principals era ser un mateix. A més, preparar el discurs amb antelació i definir bé el missatge eren altres dels aspectes a tenir en compte, així com planificar la seva estructura.

També cal conèixer prèviament l’audiència a la qual ens adrecem per adequar el nostre discurs, així com l’espai on realitzarà la presentació. Realitzar preguntes prèvies als assistents pot servir per conèixer el seu punt de partida en el coneixement de la matèria, els seus interessos… Així mateix, les preguntes poden ser una bona estratègia per obrir una presentació, ja que d’aquesta manera aconseguirem captar l’atenció del públic, connectar i dialogar amb ell.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.