Vés al contingut

Microscòpia a Biologia I

A la matèria de Biologia I s’aprenen els processos biològics des de les biomolècules fins la cèl·lula, coneixent com les noves tecnologies aplicades a la ciència estan canviant les nostres vides.

Després de les primeres setmanes de curs on han pogut reflexionar sobre què es la vida i com s’estructura així com analitzar en detall el mètode científic i les seves fases, en aquesta segona avaluació, els alumnes de 1r del batxillerat en Ciències de la Salut, estan treballant l’estructura de la cèl·lula eucariota. A partir de la comprensió dels conceptes de mesura al món de la Biologia: macro, micro i nano.

També s’estudien els instruments d’observació com la lupa i el microscopi òptic i electrònic.

Amb l’objectiu de tenir una experiència real de laboratori, un curs més, tot el grup d’alumnes acompanyats per la Marta Porter professora de la matèria, dilluns passat van tenir l’oportunitat de fer el taller Micràrium del Museu de la Ciència Cosmocaixa.

Un espai immersiu permanent on els alumnes poder profunditzar en el món invisible a l’ull humà i el món microscòpic, fent servir instruments de magnificació per observar diferents mostres minerals, vegetals i animals, a més de poder observar-se a ells mateixos: pèls, pell o fins i tot la roba.

Seguint la línia argumental de la Sala Univers del museu, el taller està dividit en els àmbits Kosmos, Evolució i Fronteres, i permet completar el coneixement des d’un punt de vista microscòpic de l’evolució de la matèria cap a estructures cada vegada més complexes, l’evolució de la vida al nostre planeta i la complexitat de materials creats per l’ésser humà.

Sense dubte, una manera magnífica de reforçar la idea que el món microscòpic no ens és aliè i que forma part de la nostra realitat, encara que no el puguem veure.

Imatges: Marta Porter.