Omet al contingut

“Qualsevol professional de l’àmbit de l’empresa o els negocis ha de dominar l’àrea del màrqueting, la publicitat i les relacions públiques”

Entrevista doble grau ESERP

Entrevista a Mertxe Canal, coordinadora de graus a ESERP, sobre el Doble Grau en Negocis Internacionals i Publicitat, Màrqueting i Relacions Públiques

Es tracta d’una titulació privada d’ESERP, quan neix?

A ESERP impartim graus oficials com a centre adscrit a la Universitat de Vic – Universitat Central de Catalunya. Vam detectar, sobre la base de l’estudi del sector professional gràcies a les empreses, start ups i agències amb les quals treballem, que resultava interessant en el perfil laboral dels estudiants la combinació del Grau Oficial en Negocis Internacionals amb el Grau Oficial en Publicitat, Màrqueting i Relacions Públiques, per la qual cosa vam decidir llançar-ho com a doble grau el curs passat. Vam efectuar una planificació del programa coherent i estructurada, de manera que fos possible pels estudiants cursar aquest doble títol.

Aquesta doble titulació aplega l’empresa, el màrqueting i la publicitat, per què?

Perquè són mons interconnectats. Qualsevol professional de l’àmbit de l’empresa o els negocis ha de dominar l’àrea del màrqueting, la publicitat i les relacions públiques i viceversa. És tan important especialitzar-se en la direcció empresarial, com en la direcció de productes, la comunicació i les estratègies publicitàries creatives.

Abans aquestes eren titulacions separades…

Correcte, i ho continuen sent. Hi ha estudiants que prefereixen centrar-se en un únic grau, però tots tenen la possibilitat de matricular-se a la doble titulació.

Com ha evolucionat el sector de l’empresa en els últims anys?

Les noves tecnologies i la connexió directa amb mercats internacionals que ha proporcionat el món digital ha generat una revolució apassionant. Les empreses es troben en el procés d’adaptació i canvi, per la qual cosa és un moment clau per als estudiants de Publicitat, Màrqueting i RRPP i/o Negocis Internacionals. Així mateix, la cultura de l’emprenedoria i els sectors emergents estan centralitzant tota l’atenció.

I cap a on va? Com veu el seu futur?

En continu creixement. En aquests moments la gestió de les dades obtingudes gràcies a internet i l’adaptació al 5G, on s’acabarà interconnectant tot, és clau. La manera en què es plantegi el procés del canvi serà vital i els actuals estudiants de grau són els professionals que ho duran a terme.

Quines són les necessitats actuals dins del món dels negocis?

Professionals experts en estratègies d’empresa, màrqueting i comunicació en l’àmbit local, nacional i internacional. Persones que sàpiguen adaptar-se a diferents entorns, funcions i, sobretot, a l’avanç digital i del 5G, la internet de les coses. Les noves tecnologies i el món digital són clau, són una revolució.

Sent una titulació de negocis internacionals, els idiomes deuen tenir una importància cabdal en el pla d’estudis

Dominar l’anglès és imprescindible, per això els graus són bilingües i més del 50% de les assignatures s’imparteixen en anglès. Si bé l’adaptació l’efectuem de forma progressiva i assequible per als estudiants, l’objectiu és que sigui un idioma més. No obstant això, el mercat laboral i la realitat del sector empresarial demanen professionals amb més idiomes. En el cas del Grau en Negocis Internacionals el segon idioma és el xinès. En l’actualitat és innegable el creixement del mercat asiàtic i, molt concretament, el xinés, per la qual cosa els nostres estudiants tenen un gran acostament a aquest idioma.

Quin és el perfil del vostre alumnat?

Estudiants entre 18 i 22 anys en la seva majoria, amb ganes d’emprendre i aportar el seu talent i coneixement al món laboral.

Les noves tecnologies i la connexió directa amb mercats internacionals que ha proporcionat el món digital ha generat una revolució apassionant.

Quines competències desenvolupen els estudiants d’aquesta doble titulació?

Són moltes les competències que treballen i desenvolupen. Entre totes, en destacaria: saber analitzar el mercat i oferir solucions innovadores tant a escala nacional com internacional, treballar de manera professional i ètica, saber gestionar una comunicació persuasiva, així com saber dissenyar i implementar estratègies publicitàries creatives, tant en l’entorn online com offline. Així mateix, aprenen a establir objectius i disposar de les eines i tècniques empresarials adequades, juntament amb una capacitat crítica i analítica.

En una societat tan canviant com la nostra, imagino que l’adaptació dels futurs graduats a les demandes de l’empresa és molt important.

Sí, i per això és molt important que el sector universitari faci una escolta activa del sector professional cap al qual s’encaminen els graus que imparteix. A ESERP disposem de comissions professionals de cada sector, que es componen  de destacats professionals, els quals ens assessoren sobre les noves tendències i necessitats. Així mateix, assessorem els estudiants perquè vagin construint el seu perfil professional i la seva marca personal sobre la base de les demandes del sector empresarial al qual desitgen dirigir-se, amb l’objectiu d’assolir les seves metes professionals.

Quines són les principals sortides professionals d’aquesta titulació?

Per part del Grau en Negocis Internacionals: Gestió i Direcció de Comerç i Màrqueting Internacional, Administració i Direcció d’Organismes i Empreses Nacionals i Internacionals, Product Manager, Responsable d’Exportacions, Director/Directora d’Expansions i Emprenedor/Emprenedora, entre moltes altres; i per part del Grau en Publicitat, Màrqueting i RRPP: Director Creatiu/Directora Creativa, Planificador Estratègic/Planificadora Estratègica de Publicitat i Màrqueting (offline i online), Consultor/Consultora en Comunicació Corporativa i Institucional, Planificador/Planificadora d’Esdeveniments i Cerimonials, Responsable d’Investigació de Mercats i Mitjans de comunicació, Representant d’Influencers o Gamers, etc. per la qual cosa, els estudiants que opten pel doble Grau multipliquen les seves opcions de futur.

Assessorem els estudiants perquè vagin construint el seu perfil professional i la seva marca personal sobre la base de les demandes del sector empresarial al qual desitgen dirigir-se.

Per últim, què diria als alumnes que estan pensant a realitzar aquests estudis?

Que es formaran per a representar el futur de la realitat de la revolució digital en el món de l’empresa i les marques. Que seran part d’unes professions molt apassionants, dinàmiques i creatives, on cada dia d’alguna forma estaran exercint la mateixa tasca, però on mai tindran la sensació d’estar fent el mateix.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Descobreix l'últim post del nostre blog 👉 Engeguem el curs 2023-2024