Ahir va obrir les seves portes el Saló de l’Ensenyament a Fira Barcelona, en el marc de la Setmana de la Formació i el Treball. L’orientació professional és un dels pilars a les sessions de tutories dels alumnes de segon curs a Granés Batxillerat. I és per això també que a l’escola organitzem una Jornada d’Orientació Universitària, com la que va tenir lloc el passat mes de gener.
Els diversos salons i fires, com ara el Saló de l’Ensenyament que es celebra fins al diumenge a Barcelona, permeten als estudiants resoldre els seus dubtes sobre el seu futur professional, tenint accés, en un mateix lloc, a un ampli ventall de l’oferta educativa. De la mateixa manera, poden rebre assessorament per part d’experts i també participar en activitats diverses per tal que aquells que encara no han decidit el seu futur professional disposin de més informació per escollir-lo amb garanties.
Gustos i interessos personals
Hi ha, però, un procés de meditació previ que t’ajudarà a anar delimitant les teves preferències sobre el teu futur. Primer de tot, és necessari que realitzis un exercici d’introspecció per intentar donar resposta a aquestes preguntes: Què és el que t’agrada fer? Quines matèries són les que més t’agraden? On et veus treballant en un futur? I quina feina faries? Es tracta, primer, de descobrir els teus gustos i interessos per triar un estudi que et motivi, on pensis que t’hi sentiràs còmode.
Descobrir les teves potencialitats
Hauràs de veure si les teves aptituds, habilitats i competències són les idònies per a la carrera que estàs pensant. I també l’opinió del teu tutor de batxillerat pot resultar-te de gran ajuda, ja que ell ha pogut veure durant aquest temps les teves potencialitats. Altres aspectes com ara la nota de tall (si has pensat fer les PAU per accedir a la universitat) o si el perfil recomanat per accedir a una titulació es correspon amb el teu també seran importants.
Imaginar-se treballant a la feina desitjada també és un altre dels exercicis a realitzar. Aquesta visió pot ser contrastada visitant a professionals que ja s’hi dediquen i coneixent la seva experiència, que et permetrà tenir una idea més acurada sobre si allò que imagines que faràs en un futur s’hi correspon a la realitat.
Consultar als col·legis professionals per conèixer en profunditat les característiques d’una determinada professió i les seves sortides laborals, així com valorar altres aspectes com la mobilitat o la remuneració dels professionals en aquesta titulació et permetrà obtenir més dades per afrontar la teva decisió.
Nous perfils i ocupació
Com us parlàvem fa uns dies en aquest mateix bloc sobre Els nous perfils professionals, el negoci de la tecnologia està donant lloc a l’emergència de noves professions i, per tant també, de nous estudis relacionats amb aquesta demanda laboral. Així, la robòtica, els videojocs i les noves tecnologies es perfilen com els àmbits més destacats d’aquestes professions de futur, on els coneixements en tecnologia, matemàtiques o idiomes, entre d’altres, resulten essencials. Segons els últims estudis de l’Institut Nacional d’Estadística, les titulacions amb una major taxa d’ocupació corresponen a les Enginyeries i les Ciències de la Salut, en contra de les Humanitats i les Arts, que estarien a la cua.
Vies alternatives
Però si el que estàs buscant és una via alternativa a la universitat, cada cop tens més opcions, des de viure una experiència enriquidora a l’estranger fins a cercar un lloc al mercat laboral a través de la Formació Professional (FP). I és que cada vegada hi ha més universitats i centres adscrits que presenten els seus estudis d’FP de Grau Superior, com ara l’Institut del Teatre, entre d’altres.
Si encara no tens clar el teu futur professional, no ho dubtis, informate’n sobre totes les opcions possibles i busca assessorament per tal que la teva decissió sigui el més exitosa possible.